Cuprins
„Marile povești de dragoste încep cu șampanie și se termină cu un ceai de plante.” — Balzac
Însă marea mea poveste de dragoste a început cu o ceașcă aburindă de ceai de rooibos și trandafiri, într-o zi posomorâtă de octombrie. Acolo, la cafeneaua din colț, ne-am încredințat pentru prima oară secretele unul altuia, ca unui vechi prieten pe care nu l-am văzut demult. Și continuăm s-o facem și astăzi. Ce-i drept, ceașca de ceai s-a transformat în ceainic, colțul nostru preferat din casă a luat locul cafenelei întunecate, iar noi nu mai suntem aceiași.
Timpul a trecut peste amândoi cimentând legături și creând obiceiuri comune, tabieturile și-au cerut dreptul odată cu anii, însă un element constant între noi a rămas aceeași: ceaiul, acest „elixir al vieții”, după cum înțeleptul Lao-Tze îl descria în vremuri de mult uitate.
CU TIHNĂ-N SUFLET ȘI-N PRIVIRI
Și cum vă povesteam zilele trecute despre asocierea gusturilor și mirosurilor cu amintiri dragi, testarea recentă a noilor ceaiuri Fares ne-a readus în memorie acea zi în care urma să pornim pe același drum, fără a bănui ce ne pregătește viața. Am fost uimită să regăsesc în ceașca mea urmele aromei de trandafiri de odinioară, complementată de această dată de cea mai „tihnită” plantă folosită pe meleagurile noastre, mușețelul.
Gusturile mele în materie de ceai s-au schimbat puțin câte puțin de-a lungul anilor, însă trebuie să recunosc, nu m-am dat niciodată în vânt după mușețel, chiar dacă la nevoie am apelat mereu la el pentru proprietățile sale terapeutice. Însă în mare parte, eu una am savurat mereu fiecare aromă din cana de ceai cu religiozitate, asociind acest ritual cu activități care îmi fac plăcere, cum ar fi cititul, o șuetă cu prietenii sau relaxarea în sânul familiei într-o după-amiază de duminică
„Nu există o ceaşcă de ceai prea mare, nici o carte prea lungă pentru mine.” — C.S. Lewis
Cu toate acestea, ceaiul relaxant cu mușețel și trandafiri mi-a încălzit sufletul, nu doar mâinile, și m-a reconectat la o perioadă din care uitasem să adun părți din mine dragi sufletului meu. Andrei este un împătimit al mușețelului, și ceaiul Tihnă i-a făcut cu ochiul încă de la prezentarea produselor ce urmau să fie trimise spre testare. Și nu regret nimic! Serile noastre au fost liniștite și aromate, în pofida tumultului interior iscat de această perioadă pe care o traversăm cu toții.
Frunte lângă frunte, cu pleduri pufoase pe picioare și pisicile din dotare în poală, oamenii care suntem acum și-au adus aminte de entuziasmul primelor întâlniri, de sentimentul de anticipare și de toate lucrurile care ne-au legat până în prezent.
Și ne-am dat seama că suntem și noi ca ceaiul ăsta: „tihniți”. După o serie lungă de momente tumultoase, ne-am așezat în sfârșit în noi și în „acasă”, căutând liniștea sufletească și momentele de odihnă de peste zi. Rețeta originală Fares combină mușețelul și petalele de trandafiri cu frunze de rooibos (pe care îl iubesc necondiționat), ulei esențial de mandarine și coji de lime, și cu un praf de cuișoare pentru a evidenția aromele de bază. Este un mix magic ce îndeamnă la visare și ni se potrivește cel mai bine dintre cele trei primite în dar.
VIGOARE-N MÂINI BĂTĂTORITE
Și pentru că întreaga familie a testat noile apariții Fares, am avut parte de un feedback generos și variat pentru fiecare sortiment. Nu puteam să nu o implic pe mama și pe socri, mari amatori de ceai din plante, dat fiind faptul că majoritatea timpului o petrecem împreună. Și deși era deja puțin ciudat că noi, tinerii, am ales Tihnă drept favorit, surpriza cea mai mare a venit de la socri, cu jumătate de cutie de ceai revigorant deja terminată până la jumătatea săptămânii.
Ce-i drept, după o întâlnire urâtă a familiei cu necruțătorul cancer—din care am scăpat teferi, dar nu nevătămați—am descoperit împreună proprietățile antitumorale și puternic antiinflamatoare ale ghimbirului. Această plantă dumnezeiască ne-a trecut cu bine peste multe etape ale chimioterapiei și recuperării de după, eliminând starea de greață și stimulând răspunsul sistemului imunitar. Ghimbirul a fost salvator pentru noi atunci, și ne-a rămas alături în ceaiul de dimineață pe care eu și soacra mea ni l-am introdus în rutină, cu puțină miere și lămâie.
Nu mai încercaserăm de mult un ceai de măceșe, și combinația măceșe și ghimbir nu putea decât să ne aducă un boost de energie per total. Efectul ceaiului Vigoare de la Fares s-a văzut cel mai bine la părinții lui Andrei, care mi-au mărturisit că este un ceai la care se vor reîntoarce în perioadele aglomerate, în special în sezonul rece când nivelul lor de energie scade vertiginos, și deja nu mai fac față solicitării în a doua parte a zilei.
„Fiecare nouă ceaşcă de ceai are propria individualitate, e rezultatul unei armonii irepetabile între apă şi foc, întruchipează o tradiţie unică, are o poveste de spus, care e numai şi numai a ei, şi e menită să conţină frumuseţea pura. Să visăm, aşadar, la evanescenţă şi să gustăm frumuseţea ascunsă în nimicnicia lucrurilor. ” — Okakura Kakuzo în „Cartea ceaiului”
Fares a creat Vigoare din plante care se complementează reciproc și asigură maximizarea efectelor de bază ale fiecăreia dintre ele; combinația de măceșe, rizomi de ghimbir, flori de hibiscus și frunze de rooibos este perfecționată cu note de scorțișoară, cuișoare și ulei esențial de mandarine, într-un gust puternic și revigorant. Numele i se potrivește de minune! L-am testat și eu într-un sfârșit de săptămână nebun, și mi-a dat acel plus de energie de care aveam nevoie. Nu eram fan măceșe, dar gustul ușor acrișor aduce o notă distinctă acestui ceai, fiind totodată aromat și…altfel. Fie vorba între noi, nici nu mă așteptam la altceva de la Fares!
RĂSFĂȚ ÎNMIRESMAT PENTRU O INIMĂ DE MAMĂ
Dar poate cea mai mare bucurie pe care mi-a făcut-o Fares este faptul că am reușit să-i încălzesc inima mamei cu un ceai cu aromele sale preferate. Încă de când am gustat Mireasmă, un ceai aromat cu busuioc și lămâie, am știut că acesta va fi favoritul în topul ei. În primă instanță l-am considerat un produs pentru cunoscători, deoarece nu multă lume știe cât de bine merge aroma tare de busuioc cu cea de coji și ulei esențial de lămâie pentru a crea un gust senzațional.
Am aflat și eu pe pielea mea că este bine să întâmpini noul cu brațele deschise, cu acest ceai de răsfăț care mi-a adus în casă un gust special pe care nu l-am mai încercat până acum. Mama mi-a povestit cum aromele o duc departe, în locuri de care parcă i-e dor, dar nu le-a văzut niciodată, pe tărâmuri unde soarele sărută pământul în fiecare zi și oamenii se relaxează la ora amiezii pe șezlonguri din paie. Ea este mare amatoare de ceai de busuioc și lămâie. Câteodată le combină, dar de foarte multe ori le bea separat—unul dimineața, unul seara, pentru a-și umple ziua de bine.
„În fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară.” — Catherine Douzel
Mireasmă a cucerit-o ireversibil, așadar am păstrat trei pliculețe pentru după-amiezile în care voi simți nevoia să fug undeva departe prin intermediul simțurilor, și restul i le-am dăruit cu bucurie.
Nu a fost ușor să reușim să ne rupem din stresul cotidian pentru a face altceva, pentru a ne răsfăța papilele gustative și a face un top al ceaiurilor în funcție de preferințe. Dar mă bucur că am făcut primul pas, deoarece totul a venit de la sine după aceea. Perioadele negre vin ca un văl greu deasupra căruia simți că nu te mai poți ridica. Important este să-ți aduci aminte, prin mici bucurii, că ești aici pentru a trăi o viața frumoasă și a te bucura de tot ce ți-e drag.
Fares reușește mereu să aducă acel „je ne sais quoi” în produsele sale, îmbinând bunătatea naturii românești cu arome și gusturi inedite, exotice, parcă din altă lume; prin micile detalii la care nu renunță niciodată, Fares îmi aduce mereu o stare de bine încă dinainte de a desface ambalajul, iar asta spune multe despre un brand. M-au încântat nespus descrierile ceaiurilor de pe cutie—sunt rânduri de poveste și promit o explozie de frumos. Exact asta am găsit înăuntru, și de-a lungul experienței mele cu ei, nu m-au dezamăgit niciodată.
Fares mi-a adus familia împreună în momente de răsfăț și tihnă, mi-a reînviat amintirile unui început frumos, și m-a ajutat să aduc un zâmbet luminos pe chipul mamei cu mireasma exotică a locurilor îndepărtate. Și pentru asta sunt recunoscătoare. Produsele lor fac parte din familie, și vor fi acolo mereu, în sertarul cu ceaiuri, în cabinetul cu medicamente sau pe noptieră. Tu ce Fares ai prin sertare?
„O ceaşcă de ceai când soarele apune e ca o licoare magică ce purifică trupul, deschide mintea şi înalţă sufletul.” — Michelle Rosenberg
Articol scris pentru SuperBlog 2020, sponsor Fares
Surse foto proprii + colaj Canva cu informații.