Cuprins
„Nimic nu este mai de prețuit decât valoarea zilei.” Goethe
Gonim prin timp, iar acesta trece la rândul lui prin noi fără a se uita în urmă, fără a lăsa vreun indiciu că ne folosim de fiecare secundă care ne-a fost dată exact așa cum trebuie, fără a o irosi, fără a pierde nimic din esența vieții. Dar ce facem acum, când timpul parcă stă pe loc, când însăși planeta s-a oprit să respire? Cum ne desprindem de iureșul traficului înnebunitor, de agitația unei zile obișnuite în care pașii ne deveneau tot mai grăbiți pe măsură ce soarele își urma traseul dintr-o partea a cerului în alta?
Mai știm, oare, să ne tragem sufletul și să apreciem clipa? Mai știm ce-nseamnă cu adevărat un minut? O oră? O zi? Realizăm, oare, cât de importante sunt ele pentru noi, acum, când tot ce ne-a rămas este timp? Avem timp pentru noi și cei dragi, timp pentru noi acasă, timp pentru meditație, introspecție și reevaluare personală—timp pe care, de fapt, l-am avut mereu, ascuns sub noianul de griji cotidiene, de scuze superficiale, de lipsa conștientizării importanței propriei persoane.
„Felul cum întrebuințăm timpul liber ne trădează caracterul.” Gaius Plinius Secundus
Acum, mai mult decât oricând, avem șansa de a schimba ceva; poate că acesta este momentul potrivit pentru a ne îmbunătăți stilul de viață și de a umple măcar câteva zeci de minute din rutina zilnică cu lucruri pentru noi, pentru sănătatea minții și a corpului nostru, dând la o parte delăsarea, oboseala, și orice alt pretext pe care l-am fi găsit în trecut.
Cu acest gând am pornit la drum încă din prima zi a acestei provocări globale, realizând că singurul mod de a face față anxietății și depresiei la care suntem predispuși în această perioadă este să fim activi, disciplinați, și hotărâți în acțiunile pe care le întreprindem.
Drept urmare, mi-am pus la punct un program zilnic, mi-am setat pe smartwatch toate funcțiile de care mă pot ajuta cât #StauAcasă, și m-am apucat să… păcălesc timpul! Recunosc, lucrez de acasă și îmi place să petrec timp cu mine însămi, așadar reorganizarea timpului liber astfel încât să se preteze noii situații în care ne aflăm nu a fost un lucru dificil pentru mine. Dar nu trebuie să fie nici pentru voi, orice stil de viață ați avea!
„Oricare ar fi durata timpului, știința întrebuințării lui îl va face lung.” Scott Adams
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să nu uitați de alarma zilnică. Deși mai mult ca sigur am vrea să profităm de câteva ore în plus cu nasul în pernă, nu este sănătos să exagerăm cu somnul! Trezirea dis-de-dimineață, debordând de voie bună și cu un nivel de energie ridicat, setează ritmul întregii zile.
După un mic dejun sănătos dar delicios—pentru că acum, să nu uităm, avem timp pentru clătitele acelea cu ovăz și miere sau pentru salata de humus cu lipie de casă—cel puțin 30 de minute de sport sunt imperios necesare.
Înlocuirea orelor de sală cu exerciții potrivite rutinei pe care o aveați în mod normal este floare la ureche în era tehnologiei, cu toate aplicațiile de fitness existente și multitudinea de videoclipuri care ne arată exact ce trebuie să facem. Mai mult, prin intermediul unui smartwatch putem avea acces direct pe ecranul acestuia la exercițiile recomandate pentru fiecare dintre noi, în funcție de înălțime, greutate, și ceea ne dorim să obținem în timpul dedicat sportului.
Chiar și partenerul meu, care a stat deoparte câteva zile urmărindu-mi rutina, mi-a urmat exemplul; acum ne sincronizăm activitățile în fiecare zi și totul este mult mai distractiv în doi. Fiind un adevărat împătimit al tehnologiei, dintre miile de ceasuri bărbați și-a ales nu demult un smartwatch care să-l reprezinte. Numai bine, acum acesta s-a transformat în metoda perfectă prin care să își monitorizeze bătăile inimii, caloriile, și chiar și nivelul de hidratare și de oxigen al corpului. Pentru că este important să stăm cu ochii pe sănătatea și răspunsurile corpului nostru!
„Timpul nu are timp să-şi numere paşii.” Ionuț Caragea
…dar un smartwatch sau o brățară pentru fitness poate să facă asta pentru noi, și ar fi bine să încercăm să atingem norma zilnică, chiar dacă țelul nostru va fi un număr de pași puțin mai mic decât de obicei. Fie că ne facem de lucru prin casă, punând totul în ordine, fie că avem parte de o curte unde ne putem desfășura în voie, este important să rămânem activi pe parcursul întregii zilei.
Următoarele pe listă în programul meu bine pus la punct sunt un prânz copios și o siestă ca la carte, dar eu aleg să îmi fac siesta citind, scriind, și participând la cursuri și seminarii online unde îmi perfecționez abilitățile deja dobândite și învăț lucruri noi.
Și voi puteți folosi acest timp pentru a face ceva creativ sau educațional, o activitate care vă atrage și vă stimulează inteligența. Nu trebuie să uităm de hrana pentru minte în aceste zile în care suntem bombardați din toate părțile cu informații negative și dezamăgitoare; activități precum scrisul, lectura sau acumularea de cunoștințe noi ne fac să ne detașăm de stresul sub care trăim momentan și să gestionăm cu succes posibilele dezechilibre emoționale survenite de-a lungul zilei.
Totodată, activitățile creative ne ajută să avem parte de un somn odihnitor în cursul nopții. Îmi monitorizez nivelul de stres și calitatea somnului în această perioadă prin intermediul tehnologiei, tocmai pentru a învăța mai multe despre corpul meu și pentru a reuși să mă mențin în parametri optimi.
De asemenea, o alimentație echilibrată poate contribui semnificativ la starea de spirit generală. Mi-am făcut un obicei din a-mi organiza un plan de mese săptămânal și a mă ține de el, monitorizând caloriile zilnice tot cu ajutorul smartwatch-ului, acest prieten de nădejde care mă ajută chiar și aici, între patru pereți.
De câteva ori pe săptămână gătesc împreună cu ai casei, bucurându-ne de aceste momente petrecute împreună. Când viața fiecăruia va reintra în normal, devenind tot mai aglomerată în timp ce ne adaptăm schimbărilor economice și sociale apărute pe parcurs, acesta va fi unul dintre puținele lucruri pe care le vom aprecia din tot ce ne oferă situația în care ne aflăm: timpul petrecut cu familia și cu noi înșine.
„Există momente când timpul se opreşte în loc.” Simone de Beauvoir
…și acele momente sunt, în special, cele în care îți permiți să te cunoști pe tine. Ziua mea se încheie deseori pe balcon, cu un pahar de vin sau ceai, după caz, lăsându-mi mintea să se golească fie și pentru 10 minute cât privesc în zare; și parcă reînvăț să respir. Cu doar o apăsare de buton muzica începe să curgă, grație tehnologiei cu care ne-am înconjurat, și în momentul acela, sunt recunoscătoare. Lucrurile nu mai par atât de rele; iau ziua care a trecut și o disec, și-mi spun că este o zi câștigată. O zi în care am râs, mi-am pus întrebări, am învățat câte ceva, mi-am delectat simțurile și am rămas conectată la tot ce iubesc, aproape sau departe; o zi în care am mai cunoscut o parte din mine, în care am mai adăugat o piesă la puzzle-ul care este viața mea. O zi în care mi-am supraviețuit mie însămi.
Cunoașterea de sine nu vine ușor; e nevoie de un timp îndelungat și de nenumărate experiențe pentru a ajunge la esența a ceea ce este omul din noi. Poate fi înfricoșător să rămâi tu cu tine însuți într-o cameră, cu toate temerile și dorințe tale, cu toate incertitudinile și nelămuririle care s-au aciuat în tine zi de zi, fără buffer-ul activităților sociale care să le facă cu mult mai difuze. Dar îmi place să văd în asta o binecuvântare, și asta vă recomand și vouă.
Este timpul să luăm atitudine, dacă nu am făcut-o până acum. Este timpul să ne luăm viața în mâini pe toate planurile, și să o remodelăm în una mai activă, mai sănătoasă, mai plină de cunoaștere. Este timpul să renunțăm la tot ce este negativ în noi și în jurul nostru—da, chiar acum, în aceste momente în care suntem înconjurați de panică, este timpul să ne reinventăm.
Este timpul să ne facem timp pentru ceea ce contează, și să ducem această schimbare mai departe, în viața de zi cu zi, chiar și atunci când vom inunda din nou străzile, când ne vom reîntâlni la cafea și în birouri, când ne vom relua activitățile cotidiene. Și sper ca în ziua în care se va întâmpla asta, să ne regăsim mai energici, mai optimiști, și mai încrezători în forțele proprii.
#TotulVaFiBine #TimpulPetrecutAcasă #DămTimpTimpului
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, sponsor WatchShop.
*Surse foto: WatchShop.ro
[…] Timp câștigat, timp pentru noi […]