Cuprins
Nu stiu voi cum sunteți, dar pe mine rețeta de găluște de aur (Arany Galushka), o rețetă de desert autentică, mă duce cu gândul la copilărie. Dimineți de aur cu soare în plete, genunchi juliți, mere prăfuite și mult zâmbet; și inevitabil, undeva pe un scăunel sub bolta de vie, bunica trebăluind la ceva. Aceasta a fost imaginea vie trezită de acest minunat dar simplu „dulce”, cu toate că nu s-a înfiripat din amintirile proprie-mi copilării. Jumătatea mea mai bună a venit la pachet cu o bunică de împrumut pe care treptat mi-am „însușit-o”. La rândul ei, Buni a venit cu cartea de bucate la subraț și cu atât de multe cunoștințe în ale bucătăriei, câte sper doar să am și eu cândva.
Ideea de găluște de aur am furat-o de la ea, dorind să recreez un desert drag pentru cineva și mai drag. Și cum acolo unde este dragoste crește și aluatul, găluștele mele au reușit 100%. Recunosc, nimic nu va ieși din mâinile mele la fel de bun ca din mâinile unei bunici. Poate doar peste ani, când voi fi ninsă și voi avea și eu o carte de bucate păstrată cu drag, cu scris pe margini și pagini îngălbenite. Dar totuși, îmi place să încerc orice, iar preparatele mele tind să se diferențieze puțin de original—acesta nu este, însă, un lucru rău.
Arany Galushka au la bază un aluat clasic de cozonac de care nu trebuie să vă fie frică. Spun asta pentru că eu am fost îngrozită de aluaturi o bună perioadă de timp, până când mi-am dat seama că ele sunt în mâinile mele, nu invers. Și le-am dovedit! Cu încredere și perseverență, nimic nu este imposibil.
Ca și umplutură puteți folosi orice, de la bucățele de fructe, fructe din dulceață și gem, la rahat turcesc, ciocolată, cremă de vanilie sau orice vă dorește sufletul. Eu am folosit marmeladă și au ieșit foarte aromate și potrivit de dulci. Vă recomand să le așezați într-o tavă rotundă cu margine detașabilă, în formă de colăcel. Cantitățile de mai jos sunt de ajuns pentru a umple tava exact atât cât trebuie și să le lăsăm și loc de crescut.
INGREDIENTE
Pentru Aluat
- 250 g făină patiserie
- 25 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 25 g unt topit 82% grăsime
- 3.5 g drojdie uscată (o jumătate de plic de 7 g)
- 1 ou mediu întreg
- 130 ml lapte potrivit de cald, 3.5% grăsime
- 1 plic zahăr vanilat bourbon
Pentru Tăvălit Găluștele
- 50 g nucă măcinată
- 50 g zahăr alb sau brun
- 50 g unt topit
Pentru Umplutură
- 100 g marmeladă
Mod de Preparare Găluşte de Aur (Arany Galushka)
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Se pune drojdia uscată în laptele călduț în care ați adăugat în prealabil o linguriță de zahăr și se amestecă. Se lasă să stea 10 minute. Știu că teoretic nu este nevoie să faci asta atunci când folosești drojdie uscată, dar aveți încredere în mine. Între timp, topiți untul și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei, și bateți oul. După ce au trecut cele 10 minute, faceți o adâncitură în făina cernută într-un castron încăpător și turnați pe rând drojdia cu laptele, untul, oul bătut, zahărul pudră și zahărul vanilat, adăugând și praful de sare.
Se frământă aluatul timp de 20 de minute, cu pumnul strâns, până când se dezlipește de castron. Eu am un secret pentru a-l ajuta să se dezlipească: după 10 minute pun puțin ulei în mâna cu care frământ, și după alte 10 minute repet procedura. Veți observa că este mult mai simplu să îl aduceți la textura potrivită și nu influențează cu nimic rezultatul. Odată frământat, aluatul se așază într-un castron uns cu puțin ulei, castronul se bagă într-o pungă pe care o vom închide ermetic, și se acoperă cu un prosop de bucătărie. Lăsați aluatul să crească frumos pentru o oră, până își dublează volumul, într-un colțisor cald și ferit de curent.
Acum puteți măcina nuca, dacă nu este deja măcinată, și o puteți amesteca cu zahăr după preferințe. Se topește și untul pentru tăvălit și se lasă să ajungă la temperatura camerei, fără însă a se întări. După ce și-a dublat volumul, aluatul se frământă foarte ușor pentru a scoate aerul din el, apoi se împarte în 8 bile egale. Va avea o consistență moale, așadar vă recomand să vă ungeți puțin cu ulei pe palme înainte de modelare. Fiecare bilă se întinde direct în palmă și se pune în mijloc o linguriță sănătoasă de marmeladă. Marginile bilei se închid ca un săculeț prinzând marmelada la mijloc. Bila nou-formată se tăvălește întâi prin unt și apoi prin amestecul de nucă cu zahăr, și se așază în tavă pe foaie de copt. Eu am așezat bilele în formă de floare, dar voi puteți opta pentru orice model.
Se bagă tava în cuptorul preîncălzit ca pentru cozonac, la 180°C, pe grătarul din mijloc la cuptoarele pe gaz. Găluștele de aur se coc în 30-40 de minute. Stați cu ochii pe ele și încercați-le cu scobitoarea atunci când vedeți că s-au rumenit îndeajuns. Minunățiile se servesc calde sau reci, după cum doriți; merg perfect cu un pahar de lapte, seara, sau lângă un ceai delicios, după prânz. Voi alegeți! Să vă iasă după pofta inimii!