Cuprins
Pentru cititorii înrăiți și nu numai, acumularea unui număr tot mai mare de cărți poate fi problematică. Și cu toții știm CÂT de greu ne este să ne despărțim de acești prieteni loiali ce ne-au însoțit de-a lungul mai multor ore în aventuri nemaivăzute, aducând un strop de magie cotidianului uneori mult prea gri. Dar cum reușim să ne detașăm destul de mult pentru a face primul pas? Există mai multe metode prin care poți face loc în bibliotecă, fie că decizi să ”scapi” de cărți care ți-au plăcut, fie că dorești să găsești o casă mai potrivită pentru volumele care nu crezi că ar fi tocmai pe gustul tău.
Postul negru la comenzi
Primul pas (și cel mai puțin dureros) în încercarea a stopa teancurile de cărți să se tot adune este lecturarea TBR-ului deja achiziționat, fără a cădea pradă tentației de a cumpăra toate noutățile și chilipirurile care-ți ies în cale. Dar acest lucru este extrem de greu de dus la bun sfârșit, mai ales acum, când ritmul de traducere al editurilor este în continuă creștere, și mai toată lumea vinde cărți la prețuri derizorii pe grupurile cu specific livresc. Cu toate astea, dacă accepți această provocare, te asigur că va merita! Toate acele povești minunate cărora ai tot zis că le vei trece pragul îți vor oferi experiențe pe cinste!
Schimburile de cărți
O metodă din ce în ce mai populară este schimbul de cărți, realizat fie online, prin intermediul grupurilor ce încurajează aceste activități, fie față în față, în cazul în care tu și interlocutorul sunteți din aceeași zonă. Desigur, asta nu va scădea numărul cărților de pe rafturi, dar măcar reduci din numărul titlurilor ce nu ți-au fost pe plac sau, dimpotrivă, le-ai iubit dar vrei să le dai mai departe—și câștigi o carte cu o poveste nou-nouță, necunoscută ție, gata să te dea pe spate!
Târgurile de carte
Cel mai sigur mod de a elibera loc prețios în biblioteca personală este să îți vinzi din cărți prin intermediul târgurilor de carte second hand, unde poți participa ca expozant. Din fericire pentru noi, dar și pentru cei ce abia așteaptă să găsească noi comori la standurile participante, aceste târguri de carte sunt tot mai populare printre bibliofili, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Un astfel de târg de carte este Bookisit, care se ocupă cu organizarea de evenimente atât pentru copii, cât și pentru adulți. Următorul lor eveniment se adresează adulților, are loc pe data de 23 februarie în București, la Lente, pe Arcului 8, și vizează atingerea cotei maxime a turnulețelor de cărți prezente la târg! Dacă vrei să îți aduci cărțile la târg, citește cu atenție regulamentul.
Donații către bibliotecile din țară
Anul trecut am văzut câteva proiecte lansate pentru a strânge cărți în bibliotecile ce au nevoie să diversifice sau să își reînnoiască colecția de titluri. Poți căuta astfel de biblioteci în nevoie sau poți întreba la bibliotecile din orașul tău cum se descurcă în materie de noutăți. Locuri perfecte unde îți poți lăsa cărțile YA sau clasice sunt, de asemenea, centrele de copii abandonați sau afterschool-urile pentru copii defavorizați—cu siguranță volumele tale vor fi prețuite până la cer și înapoi!
Cadouri din povești
Ultimul, dar nu cel din urmă mod în care poți elibera câteva rafturi este pur și simplu să îți faci o listă cu oamenii dragi ție și ce le place să citească, iar apoi să împarți bucurie în stânga și-n dreapta! Eu mereu mă bucur la orice carte primită în dar, chit că e dublură—dar din dar se face rai și se găsește mereu cineva care aștepta cu sufletul la gură acel titlu. Și nici măcar nu ai nevoie de o ocazie specială pentru a oferi o poveste frumoasă!
Oricare dintre soluțiile de mai sus este binevenită pentru un cititor ”îngropat” în mormane de cărți—mai trebuie doar să vrem! Și aici e buba, de fapt și de drept. Într-o eră în care suntem tot mai atașați de lucrurile materiale, cred că cel mai OK este să fii atașat de cărți; cu toate astea, să păstrezi cărți ce nu ți-au fost pe plac sau pe care nu le-ai considerat a fi de nota 9 sau 10 poate fi contra-productiv, nu-i așa? Mai mult ca sigur că alți cititori le vor aprecia mai mult, le vor pune la loc de cinste sau, de ce nu, le vor da mai departe pentru a bucura alte minți. Și poate că cel mai frumos dar livresc este, până la urmă, o carte pe care tu însuți ai iubit-o, dar ți-a plăcut atât de mult încât nu vrei să îi ții magia doar pentru tine.
photo credit @_yungsamosa, Bookisit