ZONA ZERO

Celulele stem din sânge ombilical, între mit și realitate

celule-stem-din-sange-ombilical-intre-mit-si-realitate
Reading Time: 8 minutes

Omenirea a avansat. Suntem în epoca tehnologiei și avem posibilități infinite de a obține tot ceea ce ne dorim. Cu toate acestea, bolile devastatoare ale acestui secol fac ravagii printre tineri de vârste tot mai fragede. Din fericire, cercetările în domeniu avansat astfel încât să ne ofere o plasă de siguranță viabilă, un plan B la tragedia cu care ne poate pune viața față-n față.

Recoltările de sânge din cordonul ombilical, sânge din placentă, țesut de cordon ombilical sau țesut placentar și stocarea lor ca sursă de diferite tipuri de celule stem este o soluție luată tot mai des în calcul de către viitorii părinți, uneori chiar dinaintea concepției. Și asta pentru că viitorul este nesigur; dacă ai posibilitatea să preîntâmpini răul, de ce nu ai face-o?

Dar câți dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă „celule stem”, la ce folosesc ele, și cum se desfășoară întreg procesul de recoltare și depozitare pe termen lung? Avem, oare, toate informațiile necesare pentru a distinge mitul de adevăr, marketingul de fapte, și promisiunile deșarte de lucruri cu adevărat realizabile?

Ei bine, după ce vă povesteam într-un alt articol despre munca depusă de către cei de la Cord Blood Center pentru a ne oferi un viitor mai puțin neprevăzut în materie de sănătate, m-am documentat pe îndelete și am aflat răspunsul la câteva întrebări pe care fiecare viitor părinte le-ar putea avea.

CE ESTE SÂNGELE DE CORDON OMBILICAL?

În timp ce toate variantele de recoltare sunt recomandate, deoarece răspund unor nevoi diferite, recoltarea sângelui de cordon ombilical este prima alegere pe care aș face-o, fără nicio urmă de îndoială.

Valoarea sângelui ombilical, din punct de vedere medical, este una mai mare datorită celulelor pe care acesta le conține. Sângele recoltat din cordonul ombilical, pe lângă celule stem hematopoietice, conține și alte tipuri de celule care fac diferența în cazul anumitor afecțiuni. Acesta este folosit în transplantul de celule stem hematopoietice, necesar la pacienții cu leucemie, limfom sau diverse afecțiuni grave ale sistemului imunitar, fiind disponibil imediat pentru transplant.

Comparativ cu celulele stem adulte din alte surse, celulele stem tinere recoltate pe această cale au o capacitate mai mare de multiplicare și diferențiere celulară, fără a fi afectate de factorii de mediu, de trecerea timpului, de boli sau de contaminare cu celule tumorale.

Sângele ombilical este folositor datorită faptului că este o sursă de celule stem ce se pot transforma în celule sanguine. Poate fi utilizat de către persoane care au nevoie să treacă printr-un proces de regenerare și creștere a unor astfel de celule, iar acest lucru este vital pentru pacienții de cancer ai căror boli rezidă în sânge.

mit celule stem pot vindeca oricew

Deși s-au făcut progrese uimitoare în domeniu, niciun tip de celule stem nu este un leac atotputernic pentru orice afecțiune. Cei care încearcă să împrăștie știri false în legătură cu acest lucru nu fac decât să inducă în eroare populația, pentru a-și atinge propriile scopuri. Documentați-vă înainte de a da ascultare unor astfel de știri!

DE ȘTIUT: În unele cazuri, sângele ombilical nu poate fi folosit de către propriul donator; acest lucru se întâmplă cu precădere în cazurile în care afecțiunea pentru care se caută tratament este una genetică. În mod logic, celulele din sângele ombilical donat vor suferi aceleași transformări genetice, nefiind un tratament viabil.

DOVEZI VII ALE UTILITĂȚII CELULELOR STEM DIN SÂNGE OMBILICAL

Unul dintre transplanturile cu sânge din cordonul ombilical mai puțin obișnuit a fost realizat în cadrul unui studiu clinic condus de Dr. Joanne Kurtzberg, directorul departamentului de transplant al secției de pediatrie de la Universitatea Duke, SUA. Acesta a vizat tratarea micuței Bailey, afectată de un accident vascular cerebral înainte de naștere.

Decizia prealabilă a părinților de a stoca sângele din cordonul ombilical, precum și experiența de peste 25 de ani a medicului curant în utilizarea acestei surse de celule stem ca un tratament în boli neurologice și ale creierului i-au ferit lui Bailey șansa la o viață normală.

Transplantul a decurs bine, inflamația din zona afectată a creierului s-a retras, iar circulația fluxului sanguin a revenit la normal, ajutând la recuperarea zonei afectate.

bebelus transplant celule stem

Același doctor este responsabil și de tratamentul lui Alex, ce a beneficiat de efectele curative ale propriilor celule stem din sângele placentar recoltat la naștere pentru a trata paralizia cerebrală.

Aplicațiile recoltării de celule stem din sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar salvează deja vieți micuțe care merită o a doua șansă. Fie că o primesc din folosirea propriilor celule stem recoltate la naștere, fie că beneficiază de grefe de celule stem de la donatori, cert este că se nasc tot mai multe povești de succes ce ne dau speranță.

RECLAMĂ MINCINOASĂ, ȘTIRI FALSE & PRODUSE CARE NU FAC NIMIC

Însă nu toată lumea este la curent cu ce fel de celule stem sunt folosite în aceste cazuri, iar știrile false care circulă pe internet pot crea confuzie în rândul oamenilor, făcându-i să achiziționeze produse ce susțin că tratează diverse afecțiuni pe baza „celulelor stem”.

Deși este trist că o astfel de descoperire este târâtă prin gunoiul marketingului și a monetizării, este important să știm că tot mai multe companii dubioase se folosesc de termenul de „celule stem” pentru a-și vinde produsele cosmetice sau suplimentele alimentare. Mai mult, astfel de escrocherii au uneori la bază campanii de marketing ce susțin tratarea cancerului și a altor boli grave, ceea ce este de neconceput.

Chiar în toamna lui 2019, suplimentele alimentare cu placentă de origine animală ce promiteau a oferi o formă de terapie cu celule stem cumpărătorilor luase cu asalt site-urile și social media. Asta se întâmpla după ce, în 2018, locuitorii UAE erau avertizați despre existența unui supliment alimentar derivat din animale, „bazat pe celule stem ale unei specii de căprioare ce asigura tratarea diabetului și tensiunii arteriale”. Același supliment alimentar era subiect de controversă și în Singapore, în 2019, tot din cauza reclamei mincinoase și a inducerii în eroare a cumpărătorilor.

mit celule stem suplimente

Celulele stem au nevoie de temperaturi de -196 ºC pentru a rămâne active, și oricum, odată consumate pe cale orală, ar fi distruse de enzimele din stomac. Să nu mai vorbim despre faptul că nicio celulă stem de origine animală nu ar putea influența țesutul uman.

Însă unul dintre apogeurile în tot ce înseamnă mit în domeniul tratamentelor cu celule stem a fost atins cu siguranță de placentophagie. Un trend inutil, costisitor și uneori chiar periculos, ingerarea de țesut placentar a fost demontat de studii în domeniu încă din 2015. După revizuirea a 10 studii asupra acestei practici, cercetători din cadrul Universității de Medicină Northwestern nu au găsit nimic care să susțină orice beneficiu atașat consumului de țesut placentar, în orice formă ar fi acesta.

Mai mult, în 2019, ginecologii canadieni emiteau o avertizare conform căreia consumarea produselor cu placentă umană poate cauza infecții, în special atunci când țesutul este al altei persoane. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât nu există reguli clare privind stocarea placentei și prepararea ei de către intermediari în vederea consumului.

REALITATEA CELULELOR STEM DIN SÂNGE OMBILICAL

Acestea fiind zise, ce ne rămâne să facem? În ce anume ne putem pune încrederea? Ei bine, ne rămâne să alegem recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile, în vederea folosirii lor în moduri verificate și omologate de către instituții certificate.

Timp de ani buni nu am avut resursele necesare pentru a valorifica acest izvor de sănătate ce ne este oferit la nașterea unui copil, alegând, în schimb, să îl irosim. Vremurile ne cer să facem cu totul alte alegeri, și să nu lăsăm o sursă importantă de speranță să se piardă.

De mai bine de 14 ani de zile, România beneficiază de serviciile Cord Blood Center de recoltare la naștere a tuturor surselor de celule stem disponibile:

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar
  • Celule stem endoteliale din placentă

Recoltarea se face în condiții maxime de siguranță, iar unitățile obținute se procesează în cele două laboratoare ale centrului și se stochează în băncile de stocare din Cluj-Napoca și Otopeni. Toate locațiile Cord Blood Center dispun de acreditările, certificările și avizele necesare funcționării în condiții optime în domeniul recoltării de celule stem la naștere, obținute de la organizațiile în măsură să reguleze aceste activități cu scop medical.

mit recoltare celule stem

După cum întărește și Doctorul Keith Wonnacott, Director al Departamentului de Terapie Celulară al FDA, recoltarea sângelui de cordon ombilical se face după naștere, imediat după ce medicul a stabilit că atât și mama, cât și fătul sunt în siguranță. Sângele ombilical este recoltat după ce cordonul ombilical a fost tăiat, fără a prezenta niciun pericol pentru mamă sau bebeluș.

Dacă probele recoltate vor fi folosite, transplantul poate fi de două feluri:

  • Transplant autolog (celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească)
  • Transplant alogenic (celulele utilizate nu au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească, dar există compatiblitate HLA)

Recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă a diferitelor tipuri de celule stem menționate mai sus este ideală în eventualitatea unui transplant alogenic datorită nivelurilor scăzute de HLA (Human Leucocyte Antigen – un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul). Mai exact, cu cât nivelul acestui marker este mai scăzut, cu atât celulele au un grad de compatibilitate mai mare cu un alt organism, diminuând șansele de apariție a efectelor adverse.

Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de probe folosite în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume. Aceste 78 de vieți au mers mai departe, cu o nouă șansă la viață.

Printre ele s-au numărat și 8 probe utilizate în România, la Institutul Fundeni, în tratarea cu succes a unor cazuri de anemie aplastică, paralizie cerebrală și leucemie juvenilă cronica mielomonocitică.

În timp ce sângele de cordon ombilical ajută deja la tratarea unei serii de boli foarte grave, suntem încă departe de atingerea obiectivului ultim: acela de a trata ORICE boală cu ajutorul celulelor stem din sângele ombilical. Nu știm ce noi culmi vor cuceri cercetările în domeniu. Cert este că acestea continuă, cu rezultate tot mai promițătoare.

cercetare medicala

Important este progresul făcut, ca în orice provocare, iar aceasta este cu siguranță cea mai mare provocare a omenirii: să găsească leacul pentru fiecare cancer care ne amenință semenii încă din pruncie. Până atunci, însă, este vital să ne alegem informațiile cu atenție și să nu cădem pradă zicalei „Crede și nu cerceta”; acesta nu este un sfat bun în cazul în care dorești să faci alegeri medicale informate pentru tine și cei dragi ție.

Pune-ți încrederea în oameni și organizații cu experiență care au în spate susținerea unor studii clinice de neclintit și a rezultatelor ce grăiesc de la sine. Pune-ți viața ta și a copiilor tăi în mâinile profesioniștilor care se ghidează după reguli clare și nu se dau în lături de la drumul cel drept. Este singurul mod în care vom reuși să învingem bolile necruțătoare: informați, împreună.

Articol scris pentru SuperBlog 2020, sponsor Cord Blood Center.

*Sursă foto: Cord Blood Center, Freepik.

Te-ar putea interesa

Urmărește discuția
Notificări
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments