Cuprins
Cu o ofertă atât de mare la dispoziție, la prețuri tot mai competitive, este mai ușor ca niciodată să am mereu articole vestimentare noi. Dar cât de sustenabil este acest lucru? Mișcările de reciclare a hainelor din întreaga lume ar trebui să ne dea de gândit și să ne impulsioneze să avem mai mare grijă de ținutele noastre.
Extinzând viața unui produs din garderobă reducem semnificativ impactul său asupra mediului, așadar n-ar fi rău să știm cum se îngrijesc diferite țesături și accesorii. Oricare-ar fi secretele la care apelăm pentru a prelungi durata de viață a unui obiect vestimentar, este esențial să luăm în calcul trei aspecte: purtarea, curățarea și depozitarea acestuia. Atenția pe care o acordăm acestor lucruri este direct proporțională cu rezultatele obținute.
Iar dacă sunteți ca mine, fiecare articol de îmbrăcăminte pentru damă ce vă este drag are o poveste în spate. Mi-ar fi greu să mă despart de amintirile trezite de atingerea de cașmir a puloverului de toamnă preferat, sau de paltonul crem cu cordon în care am străbătut un sfert de țară.
ÎMBRĂȚIȘĂRI MOI PURTATE CU GRIJĂ
Și pentru că am dulapul plin de țesături din cașmir, mohair, și diverse tipuri de lână, a trebuit să învăț din greșeli pentru a-mi păstra „prețioasele” în stare excelentă.
Astfel de fibre au excepționala calitate de a se menține curate timp îndelungat, îndepărtând de la sine mirosurile neplăcute și fiind extrem de rezistente la pete. Tocmai de aceea, pentru a prelungi viața puloverelor și rochiilor mele, le las mai mereu să respire pe balcon sau în baie pentru o vreme, în loc să le arunc în mașina de spălat după fiecare purtare.
Dacă totuși e musai să le spăl, o fac de mână sau selectez un ciclu special al mașinii de spălat ce asigură o clătire delicată. Pentru a evita lărgirea, după spălare așez cu grijă fiecare haină într-un prosop și aștept să se usuce aproape complet înainte de a o atârna pe umeraș. Dacă dețineți o rochie elegantă Twinset realizată dintr-un amestec de lână, cu siguranță veți avea cea mai mare grijă atunci când o curățați!În extra-sezon, îmbrăcămintea din lână se depozitează împăturită în sertare, împreună cu bile împotriva moliilor, deși există și variante naturale care să-ți salveze hainele de găuri nedorite. Bunica folosea mereu tutun, frunze de nuc sau buchețele de lavandă, pe care le așeza cu grijă printre haine.
Și dacă tot vorbim despre depozitarea hainelor, am ceva de mărturisit. După lupte seculare, am învățat abia acum vreo 2 ani să îmi atârn paltonul de damă Pepe Jeans pe un umeraș din lemn (alte materiale afectează țesătura oricărei haine), și nu în cuier. Acest lucru ajută haina să-și păstreze forma timp îndelungat și mă pot bucura de ea ani la rând.
SFATURI UNIVERSAL VALABILE
Oricare ar fi țesătura preferată, câteva sfaturi sunt universal valabile:
- Spălați la temperaturi scăzute și nu foarte des. Mașinile de spălat de nouă generație au cicluri potrivite pentru orice tip de țesătură, la temperaturi prietenoase cu mediul. Desigur, excepție fac lenjeria intimă și așternuturile, care au nevoie de o curățare mai profundă, la temperaturi mai ridicate.
- Întoarceți hainele pe dos înainte de spălare. În special blugii, dar recomand acest lucru tuturor articolelor de îmbrăcăminte.
- Acordați atenția cuvenită etichetelor și simbolurilor puse la dispoziție de către producător. Știați că temperatura de spălare de pe etichetă este de fapt temperatura MAXIMĂ recomandată?
- Călcați hainele corespunzător. Nimic nu poate distruge un articol de înbrăcăminte la fel de rapid ca selectarea temperaturii greșite atunci când este călcat.
- Evitați pe cât posibil uscarea hainelor în uscător. Acesta subțiază țesătura, ducând la distrugerea fibrelor înainte de vreme. Dacă este posibil, uscați bluzele și cămășile pe un umeraș ce nu depășește lungimea umerilor.
- Depozitați hainele corect. Costumele, paltoanele și rochiile de seară se păstrează în învelitori din materiale moi. Articolele tricotate se depozitează împăturite în sertare, iar tricourile nu se atârnă pe umeraș deoarece în timp se vor lărgi.
- Îmbracați-vă după ce sunteți gata. Știați că produsele cosmetice și deodorantul afectează îmbrăcămintea? Tocmai de aceea, eu mă îmbrac ultima dată, când deodorantul s-a uscat, machiajul este gata, și părul e deja coafat.
- Reparați, nu aruncați. Un mic defect poate fi reparat destul de ușor, dacă este sesizat la timp. Altfel, se poate transforma în ceva ireparabil și haina preferată va ajunge la gunoi.
- Nu ezitați în a îndepărta petele. O pată devine cu atât mai greu de scos cu cât lăsați mai mult timp să treacă.
CUM SCAP DE PETELE DIN VIAȚA MEA
Că tot veni vorba de pete, cu care mă lupt de-o viață dat fiind faptul că sunt extrem de împiedicată și repezită, am învățat cum să trec la atac imediat. În doi timp și trei mișcări ud o cârpă curată cu apă și adaug un strop de detergent de vase, de preferință ceva cu citrice. Pun o altă cârpă uscată sub porțiunea de țesătură cu pricina și apăs pe pată repetat pentru a o dizolva. Rezistați impulsului de a freca, ori riscați să distrugeți țesătura.
Dar cum fiecare pată are secretul ei, dacă aveți la dispoziție toate ingredientele, procedați după cum urmează:
- Pete de sânge sau cerneală. După poziționarea unei cârpe dedesubt, se udă pata cu apă foarte rece. Folosind un bețișor de urechi sau un prosop înmuiat în soluție de curățat (cinci părți apă, o parte amoniac, o parte peroxid, o parte detergent pentru haine colorate) se tapotează pata, pentru a o împinge în țesătura de sub ea.
- Pete de noroi. După îndepărtarea bucăților consistente de noroi, se introduce țesătura în apă călduță și se clătește. Se aplică detergent pe petele ramase și se reintroduce în apă călduță curată pentru o jumătate de oră. Se repetă până când petele dispar.
- Pete de roșii/sos de roșii. După îndepărtarea excesului de sos de roșii, se tapotează detergent pe pată și se clătește pe dedesubtul acesteia cu apă pentru a o înlătura.
- Pete de cafea. Se clătește pata cu apă foarte rece, se aplică o soluție de curățat făcută în casă (șase părți apă, două părți detergent pentru haine colorate) până când pata dispare. Dacă pata persistă, se curăță cu un amestec din două părți apă, două părți soluție specială pentru îndepărtarea petelor.
ÎMI PLAC GENȚILE MARI ȘI NU POT SĂ MINT
Însă nu numai țesăturile au nevoie de grija noastră. Accesoriile care ne completează ținutele sunt la loc de cinste în orice garderobă și merită să fie în centrul atenției din când în când. Și dacă e să vorbim de genți, sunt un adevărat colecționar. Nimic nu se compară cu o geantă din piele care să mă țină un deceniu și încă un pic, asortată încălțămintei preferate.
V-ați întrebat vreodată de ce gențile din piele vin într-un săculeț din bumbac subțire? Ei bine, acesta protejează pielea de praf și de alte elemente ce o pot atinge și deteriora, așadar nu uit niciodată să-mi țin gențile mult-iubite la adăpost de tot ce le poate provoca neajunsuri.
Totodată, am grijă să le îndes bine cu hârtie moale sau material pentru a le ajuta să își mențină forma, atunci când stau pe tușă. Țineți minte că pielea se păstrează într-o condiție mult mai bună dacă respiră, așadar evitați aglomerarea accesoriilor din piele într-un dulap sau sertar, și depozitați-le într-un loc întunecat și răcoros, departe de lumina zilei (dar NU prea uscat sau umed, pentru a evita apariția mucegaiului). Este indicat sa hidratăm accesoriile din piele de câteva ori pe an—mult mai rar decât are nevoie încălțămintea din piele.
CENUȘĂREASA ȘI PANTOFII UITAȚI ÎNTR-UN COLȚ
În rutina zilnică, la polul opus genții, pantofii sunt, poate, unul dintre cele mai importante elemente care ne ajută să rămânem în picioare! Iubesc încălțămintea din piele și fac tot posibilul să-mi păstrez pantofii preferați ca noi.
Abilitățile pielii de a nu lăsa apa să intre în timp ce permite aerului să treacă se păstrează doar daca îngrijiți cu atenție produsele din piele pe care le dețineți. Articolele mele din piele sunt curățate cu regularitate și hidratate de fiecare dată când acest lucru este necesar. Hidratarea pielii este esențială în procesul de menținere in stare bună a acesteia timp îndelungat. Practic, doar astfel te poți asigura că pantofii și accesoriile tale își vor menține textura și suplețea, prevenind uscarea, apariția crăpăturilor si descuamarea.
Nu uitați următoarele aspecte:
- Folosiți încălțăminte potrivită pentru vremea de afară! Pielea reacționează urât la zăpadă, ploaie și umezeală. Odată umeziți, pantofii din piele își pierd capacitatea de a reține uleiurile esențiale în timpul uscării, făcându-i susceptibili la crăpături. Înainte de a le permite să se usuce pe cale naturală, este indicat sa îi clătiți cu apă curată pentru a evita urmele.
- Folosiți o limbă de pantofi. În caz contrar, tensiunea pusă pe partea din piele aferentă tocului va fi destul de mare de-a lungul timpului, și se va deteriora mult mai repede.
- Țineți forme din lemn de cedru înăuntrul pantofilor. Acestea le mențin forma și îi ajută să se usuce și să se aerisească mult mai repede.
- Protejați pantofii care nu sunt purtați. Folosiți punguțe din fibră de bumbac subțire și săculeți pentru absorbția umezelii.
- Lustruiți corespunzător încălțămintea o dată pe săptămână. Aveți nevoie de o perie bună pentru pantofi și de o cârpă din bumbac de calitate pentru aplicarea produselor de curățare si lustruire. În materie de produse, este indicat să folosiți o soluție de curățare mai întâi – în special dacă pantofii par terni – și mai apoi una pentru hidratarea pielii; la sfârșit, se lustruiește cu o cremă specială pentru reînnoirea culorii si asigurarea unei străluciri de durată. ATENȚIE! Nu lăsați surplus de ceară de lustruit pe suprafața pielii. Aceasta va atrage particule de praf și noroi ce vor distruge în timp suprafața la care au aderat.
În încheiere, vă mai dezvălui un ultim secret: ingredientul principal în îngrijirea pieselor vestimentare este răbdarea! Oricât de mult v-ați dori să aveți o garderobă impecabilă ani la rând, dacă nu vă rupeți din timp pentru a avea grijă de lucrurile voastre, nu veți reuși să atingeți această performanță. Voi ce sfaturi de îngrijire a hainelor și încălțămintei ați adunat de-a lungul timpului? Sunt nerăbdătoare să mai adaug câteva în tolba mea!
Articol scris pentru SuperBlog 2020, sponsor ANSWEAR.ro
*Surse foto: ANSWEAR.ro, arhiva personală