Cuprins
Anul trecut a fost un an plin pentru noi. Ne-am împlinit visuri, am atins obiective uitate prin sertarele biroului, și ne-am descoperit noi pasiuni. Eu m-am apucat de grădinărit, Andrei de gătit, și astfel am găsit combinația perfectă dintre muncă și relaxare.
Zic de mult că îl voi pune în lumina reflectoarelor pe iubitul meu bucătar. Încet, dar sigur, pasiunea lui pentru gătit născută dintr-o joacă a crescut, și de atunci ne completăm unul pe altul în bucătărie.
Până acum am încercat o mulțime de rețete, unele dintre ele cu grad de dificultate ridicat, cum ar fi cannoli în stil sicilian sau nucă de vită Jamie Olivier. O parte ne-au ieșit de minune, altele nu prea, însă nu ne-am dat bătuți.
Rețeta pe care am făcut-o de o mie de ori până când am atins perfecțiunea rămâne, totuși, cea de burger cu vită. O plăcere vinovată, burgerul cu garnitură de cartofi prăjiți este rețeta perfectă pentru o duminică în doi, și poate fi realizată cu un minimum de ustensile. Le puteți găsi pe toate la un loc, pe site-uri online precum Dajar magazin, și sunteți gata de treabă.
CELE MAI BUNE INGREDIENTE PENTRU BURGER
La preparare, însă, lucrurile se complică! Epopeea noastră în ceea ce privește burgerul ideal a început acum vreo 3 ani, când am dat peste cel mai bun burger de restaurant mâncat vreodată.
Gustul ușor afumat al chiftelei complementat de cheddar-ul topit la perfecție și baconul rumen, chifla puțin crocantă, amestecul de legume proaspete și sosul care le aducea pe toate împreună într-un mix perfect ne-au urmărit mult timp după ce l-am savurat.
Anul trecut ne-am decis să încercăm să reproducem minunea. Și nu ne-a fost ușor! Deși nu aveți nevoie decât de o tigaie non-stick sau de o tavă cuptor cu grătar (merge și un grătar de curte) și de câteva ustensile, cu ingredientele veți avea de furcă. Iar asta pentru că sunt extrem de importante calitatea și cantitățile folosite.
TIP: Baconul iese mult mai bine la cuptor, într-o tavă cu grătar, sau pe grătarul cu cărbune. În tigaie se pierde mult din el, se strânge, și lasă destul de multă grăsime.
CHIFTEAUA PENTRU BURGER PERFECTĂ
Am avut nenumărate încercări nereușite de a forma o chiftea care să nu se lipească, să își păstreze forma și să nu se fărâmițeze. Fie nu găseam carnea potrivită, fie proporția de carne macră/grăsime era greșită sau modalitatea de gătire ne dădea cu minus.
Am mâncat multe chiftele mediocre în acest timp! Ne-au ieșit până la urmă, cu ajutorul noului magazin de carne de vită Angus crescută chiar la noi în județ. Am avut chiar norocul ca ei să comercializeze și chiftele de burger proaspăt făcute. Le-am încercat și ne-am îndrăgostit de ele ireversibil.
TIP: Este musai să folosiți carne de vită premium, iar amestecul trebuie să conțină 20% grăsime. Dacă aveți acces la carne de vită bună, puteți încerca să faceți propriile chiftele după rețete renumite. Formarea chiftelelor în forme speciale din fontă ajută. Succes!
Susținem producătorii locali de la mic la mare, mai ales în această perioadă. Alegem produsele lor ori de câte ori avem ocazia, deoarece ne salvează timp și stres, și vă recomandăm același lucru. Dar să nu credeți că ați scăpat ieftin dacă aveți chifteaua gata formată!
CUM GĂTIM CHIFTEAUA PENTRU BURGER
În funcție de modalitatea de preparare, trebuie să țineți cont de câteva mici detalii. În orice instanță, carnea trebuie să fie scoasă din frigider cu 20 de minute înainte de gătire.
Dacă doriți să prăjiți chifteaua în tigaie din inox non-stick, aceasta trebuie să fie foarte bine încinsă. Se unge tigaia cu puțin ulei de măsline pentru aromă, se pune chifteaua și se ține în jur de un minut pe fiecare parte. Spre final, se adaugă în tigaie un cub de unt și un cățel de usturoi, acoperind constant chifteaua cu sosul format până este gata.
Dacă folosiți tava cu grătar sau grătarul cu cărbune, mai întâi se asezonează chiftelele cu sare și piper pe ambele părți și pe laterale. Se pun chiftelele și baconul pe grătar, și se lasă câte 2 minute pe fiecare parte.
Feliile de cheddar se așază pe chiftea cu puțin timp înainte ca aceasta să fie luată de pe foc. Astfel, se vor topi și vor îmbrăca frumos carnea.
TIP: Un termometru de bucătărie este ideal pentru a găti chifteaua exact atât cât trebuie. Carnea tocată de vită este gătită atunci când atinge 71 °C (sau 160°F).
UN SOS DE BURGER DELICIOS CU USTENSILE AMBITION ROMÂNIA
Secretul unui burger de vită delicios stă în fiecare etapă în parte, iar prepararea sosului nu este mai prejos. În toamnă, Andrei a reușit să facă un sos de burger absolut genial, pe care îl folosim și împreună cu alte preparate din carne.
Rețetă sos burger:
- 3 linguri maioneză
- 2 lingurițe muștar
- 2 lingurițe ketchup
- 1 linguriță oțet balsamic
- 1 castravecior murat
- 1 ceapă roșie
- Sare
- Piper
Se ajustează cantitățile după gust, dar este important ca totul să fie tăiat mărunt și amestecat bine. Aveți nevoie de un tocător, un bol, un tel potrivit ca dimensiuni, și un cuțit care taie bine.
Noi deja am pus ochii pe un set de cuțite Ambition România care par foarte ascuțite, pentru a ne asista în rețete viitoare. Andrei are mereu nevoie de ustensile de calitate, și avem sertarele pline de tot felul de lucrușoare care ajută.
TIP: Asezonați sosul cu sare și piper abia după ce ați amestecat toate celelalte ingrediente. Cantitatea de sare și/sau piper variază în funcție de cât de sărat e castraveciorul și cât de iute e muștarul folosit.
PERFECȚIUNEA STĂ ÎN DETALII
Acum că aveți elementele principale pentru cel-mai-bun-burger-de-pe-pământ, mai rămâne să faceți o tigaie de cartofi pai aurii, și să puneți restul de ingrediente necesare deoparte.
Ne-a luat ceva timp să găsim combinația perfectă, și o împărtășim și cu voi. Pe lângă chiftea, bacon și sos, noi mai punem în burger felii de roșii, salată iceberg sau varză chinezească, și rondele de ceapă roșie. Uneori ne place chiar să călim ceapa roșie în tigaie.
Pe principiul „less is more”, burgerul nostru este pe cât de simplu de asamblat, pe atât de delicios. Îl savurăm mereu în tihnă, la vremea prânzului, la masa aranjată ca la o întâlnire la restaurant. Unii ar spune că ne chinuie talentul și că este un efort inutil. Cu toate astea, pe noi ne face să ne simțim mai bine dacă totul arată ca la carte. Măcar o zi pe săptămână, mâncăm ca „în oraș”!
TIP: Ungeți jumătățile de chiflă cu unt topit și prăjiți-le ușor pe tigaie sau grătar. Textura obținută va adăuga un plus de savoare preparatului!
Burgerul făcut în casă este o alternativă ideală la ieșirile la restaurant ce ne-au cam fost negate în ultima perioadă. Ne-am încăpățânat să găsim o soluție, iar rezultatul ultim a fost exact ceea ce ne-am dorit. Pornind la drum în căutarea rețetei perfecte de burger, am acumulat cunoștințe noi în ale gătitului și ne-am cunoscut unul pe celălalt mai bine.
Se spune că acele cupluri care „se joacă” împreună, rămân împreună. E valabil și pentru gătit. Cu fiecare preparat în parte la care ne aducem contribuția, mai bifăm o conexiune în vasta rețea emoțională și cognitivă care ne leagă.
Și cum dragostea trece ȘI prin stomac, rețetele gătite în echipă, cu voie bună și implicare, nu pot decât să ne apropie. Data viitoare promitem să vă delectăm și cu un desert pe cinste.
Până atunci, vă invităm să urmăriți prepararea burgerului-minune mai jos, și așteptăm să ne spuneți ce rețete preparați voi în tandem. Poftă bună!
Articol scris pentru Spring SuprBlog 2021, sponsor Dajar România.
Surse foto: dajarmagazin.ro, FB @romania.ambition, FB @dajarmagazin.ro, fotografii proprii. Editare în Canva.
Surse video: Video propriu (sursă muzică – Envato Elements cu licență de folosire în scopuri non-exclusive, comerciale, pe plan internațional, inclusiv pe YouTube).