Cuprins
Un salam de biscuiți este întotdeauna bine-venit, cel puțin la noi în casă. Și cu cât mai mult, cu atât mai bine! De-a lungul timpului mi-am adaptat propria rețetă de salam de biscuiți și pot spune că este foarte apreciată. Am ales să adaug si puțină ciocolată în compoziție și o să vedeți că ajută foarte mult la obținerea unei texturi ferme dar cremoase.
Puteți folosi orice fel de biscuiți, dar cu cât sunt mai fragezi, cu atât mai mari vor trebui să fie bucățelele în care îi rupeți. Nu există o altă regulă, trebuie doar să aveți grijă să nu transformați totul într-o pastă. Eu mereu las bucățile mai mari, mai ales că nu folosesc biscuiți populari, care sunt mai tari, și rezultatul este perfect.
Nu am adăugat nimic în plus la compoziție, dar voi puteți să vă faceți de cap în această privință. Opțiunile sunt variate, pornind de la fel și fel de nuci și alune și până la rahat turcesc, nucă de cocos sau fructe confiate. Nimic nu este interzis în această rețetă și chiar vă rog să experimentați. Eu prin mici experimente mi-am dezvoltat propriul stil de „bucătărit” și mereu încerc ceva nou în materie de rețete.
Pentru a pune cap la cap salamul de biscuiți nu aveti nevoie decât de o crăticioară pentru sosul de ciocolată, un bol încăpător, o spatulă și folie alimentară. Sunteți gata? La treabă!
INGREDIENTE
450 g biscuiți Petit Beurre
50 g cacao neagră
1/2 ciocolată cu lapte
200 g unt 65% grăsime
200 ml lapte 3,5% grăsime
100 g zahăr tos
1 lingură zahăr pudră vanilat
1 fiolă esență de rom sau după gust
Mod de Preparare Salam de Biscuiți
Într-o crăticioară non-stick se pune la încălzit laptele. Când este suficient de călduț, se adaugă zahărul tos și se amestecă până cănd acesta se topește. Se dă focul la mic și se adaugă cacaoa și untul tăiat cubulețe, amestecând până la omogenizare. Compoziția ar trebui să ajungă la fierbere relativ repede. Acum este momentul să adăugați ciocolata ruptă în bucățele și zahărul pudră vanilat. După încorporarea ciocolății, se ia cratița de pe foc și se adaugă esența de rom. Sosul de ciocolată se lasă puțin să se răcească, nu se pune chiar fierbinte peste biscuiți.
În timp ce așteptați, puteți rupe biscuiții în bucățele cu mâna. Credeți-mă, aceasta este cea mai bună metodă deoarece aveți un oarecare control asupra dimensiunii bucăților rezultate. Odată ce sosul a ajuns la o temperatură acceptabilă, se toarnă peste biscuiții din bol și se amestecă încet. Veți obține o semi-pastă plină de bucăți de biscuiți, ceea ce este foarte bine. Nu exagerați cu omogenizarea, altfel veți zdrobi prea tare biscuiții și va rezulta mai mult o ciocolată de casă decât un salam de biscuiți.
Se lasă compoziția să se odihnească 5-10 minute, în funcție de cât de tari sunt biscuiții aleși, timp în care puteți pregăti două fâșii duble (adică două straturi puse unul peste altul) de folie alimentară, cam de 40 cm lungime fiecare. Se împarte compoziția în două părți egale, care se așază pe rând pe fiecare din foliile pregătite. Eu așez compoziția în formă de dreptunghi și apoi încep să rulez folia sub el, învelindu-l cu totul și răsucind marginile pentru a-l transforma într-un cilindru. Se presează dinspre margini înspre interior în timp ce răsuciți, pentru a face compoziția să fie compactă si a tasa biscuiții bine în folie. La sfârșitul acestei operațiuni ar trebui să aveți o formă frumoasă de salam.
Se prind marginile cu clipsuri de bucătărie sau se leagă cu ață și se lasă la frigider peste noapte. A doua zi se va felia frumos și toate aromele se vor fi întrepătruns deja. Salamul de biscuiți merge perfect cu ceai sau lapte, la fel ca minunatele găluște de aur, sau de ce nu, cu o cupă de înghețată, acum că vara este pe-aproape. Să vă iasă după pofta inimii!
Probat salamul de biscuiți…. Foarte, foarte bun…
Îți foarte mulțumesc pentru apreciere, mai facem! :*