Cuprins
Acum câțiva ani am avut acea epifanie pe care o avem (aproape) cu toții la un moment dat, și am realizat că timpul trece în defavoarea noastră, mai ales atunci când nu avem grijă de noi. Excesele alimentare, dulciurile consumate cu nesaț, nopțile nedormite și lipsa mișcării fizice te pot aduce într-o stare din care vei reuși să ieși cu greu, și nu fără sacrificii.
Știu, veți spune că este un clișeu, dar am simțit pe pielea mea efectele neglijării de sine atunci când am deschis bine ochii și m-am analizat. Trupul și mintea trebuie să fie într-un echilibru perfect pentru ca noi să ne simțim în totalitate energizați și să ne atingem potențialul zilnic, iar eu nu mai eram de mult pe drumul cel bun.
Așadar, mi-am luat inima-n dinți și am acționat! Mi-am făcut un program de mers la sală și am strâns informații care să mă ajute să mănânc mai sănătos. La sfârșitul primei săptămâni deja știam ce trebuie făcut, și, cu ajutorul instructorului personal, am reușit să îmi pun la punct o dietă astfel încât să am energia necesară pentru a valsa printr-o zi plină, făcând loc în viața mea alimentelor sănătoase și cu multă proteină.
Acum nu aș mai putea funcționa fără alimentele mele de toate zilele, pe care le folosesc în neștire și le tot transform după bunul meu plac. Dar să începem cu începutul.
FULGI DE OVĂZ LA MICUL DEJUN
Prima mea dragoste din noua viață de om care mănâncă sănătos a fost, fără doar și poate, terciul de ovăz. Este micul dejun pe care îl prefer și acum, după câțiva ani în care am încercat toate combinațiile. Îl recomand servit cu ce vă place în materie de fructe, nuci și semințe, și poate fi pregătit atât cu apă, cât și cu lapte integral sau lapte de migdale.
Rețetă fulgi de ovăz cu lapte
Pentru o porție avem nevoie de:
- 50g fulgi de ovăz fini
- 250ml de lapte
- miere
- fructe deshidratate sau proaspete
- nuci, semințe, alune
Se adaugă fulgii de ovăz în lapte. Se pune totul la fiert într-un recipient antiaderent. Se amestecă în continuu timp de 10-15 minute de când începe să fiarbă, la foc mic. Consistența finală trebuie să fie cea a unei budinci. Se servește cald, cu miere, banane tăiate, zmeură și alune, toate după gust.
După un bol delicios de terci de ovăz, pofta de mișcare și energia pozitivă sunt la ele acasă în corpul și mintea mea. Parcă nici rutina de la sală nu mai pare atât de istovitoare! Desigur, după 2 ore de efort fizic, apelez mereu la batoanele nutritive. Sunt salvarea mea de moment, și îmi oferă acel plus de energie de care am nevoie până la ora prânzului.
PASTE INTEGRALE LA PRÂNZ
Și cum prânzul este o masă importantă pentru mine, aleg mereu să mănânc ce îmi place, dar iau în calcul și factorul nutritiv. Trebuie să mărturisesc: iubesc pastele! Le-am iubit dintotdeauna, iar acum am găsit o cale de a le savura chiar de 3 ori pe săptămână, fără a suferi consecințele.
Pastele integrale din grâu dur au un gust care mie îmi place mult, și pregătite cu un sos alb sau roșu, în care putem adăuga piept sau pulpă de pui, sunt minunat de hrănitoare. Și ca să fie treaba treabă, câteva fășii de brânză Grana Padano deasupra transformă totul într-un adevărat festin. Prefer să folosesc mai ales farfalle din grâu dur integral sau penne, deoarece sunt cele mai indicate atunci când faci paste cu mult sos, așa cum îmi plac mie.
O CINĂ UȘOARĂ ȘI HRĂNITOARE
Seara încerc să mănânc salate de legume, reci sau calde, cu ou fiert, ton, sau fâșii de carne de vită sau pui, și cu un dressing de iaurt cu lămâie. Nici nu am nevoie de mai mult!
În weekend mă delectez cu câte o friptură fragedă, iar secretul meu aici este folosirea unui sos de soia premium. Îl adaug la toate marinatele pe care le fac, de la carne de pui, la porc și vită. Leagă foarte bine toate aromele și frăgezește carnea fără a-i răpi din gust.
Din când în când, gătesc și câte un ghiveci de legume sau o supă de găluște, și trebuie să menționez că folosesc mereu un amestec de legume uscate pentru un plus de aromă și gust.
GUSTĂRILE MELE
Iar când am nevoie de o gustare, fructele deshidratate, nucile și semințele nu mă lasă la greu! Dacă simt nevoia de ceva mai sățios, însă, apelez la un humus cinstit de casă. Se prepară extrem de ușor și este nemaipomenit de bun! Folosesc năut la conservă, deoarece este gata fiert și mă scapă de un pas în plus în procesul de preparare.
Rețetă humus de casă
Pentru o porție sănătoasă de humus avem nevoie de următoarele ingrediente:
- o conservă de boabe de năut
- sucul de la o jumătate de lămâie
- o lingură de pastă de susan
- o lingură de ulei de măsline
- cumin (dacă vă place, eu nu folosesc)
- sare și piper
Se păstrează zeama în care au stat boabele într-o cană. Se decojește năutul bob cu bob și se adaugă în recipientul blenderului vertical, împreună cu o lingură de pastă de susan (tahini), zeama de la o jumătate de lămâie, o lingură de ulei de măsline, și sare și piper după gust. Se mixează până când obținem o pastă cremoasă, fără bucăți în ea, adăugând pe parcurs din zeama păstrată. Se ajustează gustul la final.
Eu savurez humusul cu lipii simple făcute în tigaie din aluat nedospit, dar și cu pâine de casă prăjită. Este demențial! Câteodată adaug în el semințe de dovleac, fâșii de ardei copt sau chiar vinete coapte, și iese ceva inedit.
PÂINE DE CASĂ CU SAVOARE
În ceea ce privește pâinea, odată cu decizia de a mânca sănătos am descoperit o mașină de făcut pâine la care am copt sute de pâini delicioase până acum. Am încercat mai multe rețete, dar pâinea mea preferată este cea de secară.
Este o pâine cu coajă groasă și dulceagă, crocantă, și un miez extraordinar de bun. Fiind foarte sățioasă, nu mănânc decât o felie sau două la fiecare masă, ceea ce e perfect pentru mine!
Rețetă pâine de casă
Se adaugă în mașina de pâine următoarele ingrediente, în ordine:
- 300ml apă
- 2 linguri și jumătate de ulei de măsline
- 2 lingurițe de sare
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de lapte praf (opțional)
- 280g făină 650
- 220g făină integrală de secară
- 3g drojdie uscată
Eu dau drumul la mașină pe programul de bază, aleg coaja cea mai groasă, și îmi iese o pâine de 900g care îmi ajunge câteva zile bune.
CE-I MAI DULCE ȘI MAI DULCE?
Și am ajuns și la punctul meu slab: eternul dulce. De când am descoperit zahărul brun, îl folosesc la cafeaua de dimineață, la sosuri de roșii pentru a le tăia aciditatea, dar și la o multitudine de prăjituri. Pentru că niciodată nu m-am putut despărți de aceste cristale dulci, am apelat la varianta lor mai sănătoasă, și am mereu în cămară zahăr brut. Însă înlocuiesc mereu cu miere de albine oriunde pot!
Și cum iubesc zmeura, mierea de zmeură este preferata mea dintre toate felurile de miere pe care le-am încercat până acum. Folosesc, însă, și miere de salcâm sau polifloră. O adaug la ceaiuri, la cerealele cu lapte sau la terciul de ovăz, și o savurez peste clătite cu fulgi de ovăz sau gofre integrale făcute în casă, alături de fructe deshidratate sau proaspete.
Mierea este viață, și o am mereu în frigider cu câte ceva la macerat. Folosesc ghimbir proaspăt ras sau cătină, în funcție de anotimp, pentru un boost de imunitate într-o singură lingură!
Iar ceaiul de ghimbir cu miere și lămâie, băut rece, la orice oră, este aliatul meu de nădejde din fiecare zi. Mă umple de energie atunci când am nevoie, și este extrem de răcoritor în zilele călduroase de vară.
Trebuie să recunosc: acum, după mult timp, sunt mulțumită de alegerile făcute. Mă simt mai ușoară, cu mai multă poftă de viață, și încep fiecare zi cu drag și voie bună. Energia rămâne la un nivel acceptabil chiar și atunci când exagerez cu munca sau cu exercițiul fizic, și liniștea interioară și-a făcut loc în mintea și în sufletul meu.
Nimic nu e ușor, și primul pas spre schimbare poate părea unul imposibil de făcut. Dar imposibilul nu își are locul înt-o viață sănătoasă; acolo își au locul doar hotărârea, încrederea de sine și o voință de fier. Fii persoana care trebuie să fii. Începe azi!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, sponsor Driedfruits.
*Surse foto: Driedfruits & Freepik – licență premium.
[…] O dietă sănătoasă pentru un stil de viață echilibrat […]
Nu te bagi la #miercureafaracarne? Adica in fiecare Miercuri scriem un articol pe blog cu meniul fara carne din ziua respectiva. Iar cei care scriu ii mentioneaza si pe ceilalti care participa, cu link-uri pe blog spre articolele respective. Este benefic si pentru sanatate si pentru SEO 🙂
Uuuuu, mă bag dacă mă primiți! Mulțumesc pentru invitație! Cum vă găsesc pe toți care participați?